Gelezen | Friet in de Kliniek – Marit Brugman

Een tijdje geleden kwam Friet in de kliniek weer voorbij tijdens mijn zoektocht naar een nieuw boek. Ik had er al verschillende verhalen over gehoord/gelezen en was toch wel benieuwd. Inmiddels zijn we twee weken verder en heb ik hem uit. Of ik een andere kijk op deze ziekte heb gekregen en wat ik van de schrijfstijl van Marit Brugman vind? Ik vertel je graag meer!

In Friet in de kliniek neemt Martin Brugman (inderdaad, voor de YouTube onder ons; de vriendin van Dylan Haegens) je mee terug in de tijd van haar anorexia periode. Marit verteld uitgebreid hoe deze periode is begonnen (of in ieder geval wanneer zij aan de bel trok). Maar ook verteld ze hoe ze de tijd in de kliniek heeft beleefd en hoe haar gedachtengangen er met haar vandoor gingen. Als afsluiter geeft ze een hele diepe maar ook zeker waardevolle terugblik op de tijd mét de ziekte.

Het laat je een andere kant zien

Friet in de Kliniek is zeker een verhaal wat je aan denken zet. Want Marit heeft het niet alleen over de gevolge van anorexia of wat het maar heeft gedaan, maar ze neemt je ook mee in haar gedachten gang over bijvoorbeeld de hele hype rond het gezond eten. Ik vind het bijzonder hoe goed ze de gebeurtenissen heeft weten te omschrijven en hoe goed ze je daarin mee terug kan nemen. Het is alsof je het beleefd zonder dat je het écht beleefd. Marit verteld niet alleen over hoe slecht de ziekte is (wat het uiteindelijk natuurlijk wel is) maar ze verteld en ook laat ‘zien’ hoe er toch goede dingen uit voort kunnen komen. En daarbij het belangrijkste; het is net zoals alle andere ziektes; het is een ziekte.

Kijkje in de wereld van anorexia

Voor iemand die gewoon eens een kijkje in de wereld van anorexia wilt krijgen voor de ‘weet’ of omdat je denkt dat het in je omgeving aanwezig is, is dit zeker een aanrader. Naast dat ik het een boek vind dat heel mooi is geschreven, je meeneemt, is het ook zeker een boek wat je aan het denken zet. En natuurlijk is het niet een ‘mooi’ verhaal, want anorexia is allesbehalve mooi, maar het is wel een verhaal waarna je weet dat het écht goed kan komen. Hoe diep iemand ook in de put zit! Al met al; zeker een aanrader!

Heb jij dit Friet in de Kliniek al gelezen?

Dit artikel bevat  een affiliate link

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.