Personal | 17 November: Wereld Prematuren dag

Vandaag, 17 november, is het wereld prematurendag. De dag die in het leven is geroepen om aandacht te vragen rondom vroeggeboorte. Waar ik hier voorheen eigenlijk nooit aandacht aan besteedde of bij stil stond, wil ik dat vandaag wel doen. Niet omdat ik zelf een te vroeg geboren kindje heb, maar meer omdat ik 23 jaar geleden óók te vroeg geboren ben. En ik weet, uit verhalen, hoe zwaar en onzeker deze tijd voor mijn ouders en directe omgeving is geweest.  En juist omdat het bij mij wél is goed gekomen deel ik vandaag mijn verhaal. Want hoe fijn is het om hier een positief verhaal over te lezen?

Zelf ben ik 3 maanden te vroeggeboren. Om precies te zijn ben ik met 27 weken en een paar dagen ter wereld gekomen. Ik woog toen 635 gram en was maar liefst 29 cm lang (een centimeter korter dan een A4 papiertje). Ieniemienie dus. Maar het kan. En gelukkig krijgen nu nog meer kindjes die, nog eerder komen, de kans om een zo mooi en goed mogelijk leven te krijgen.

Het besef van te vroeg geboren

Sinds een paar jaar houdt ‘vroeggeboorte’ mij wel meer bezig. Misschien omdat het meer in de media kwam en ik er meer over hoorde, las en zag. Maar misschien ook wel omdat ik nu besef dat het ook totaal anders had kunnen lopen en ik niet had kunnen zijn en doen wie ik nu ben en wat ik nu doe. Er zijn helaas genoeg kindjes die met meer zwangerschapsweken geboren zijn maar die het niet hebben gered of er gezondsheidsproblemen aan over hebben gehouden. En door de programma’s zoals Kleine Baby’s Grote Zorgen en het boek dat ik las van Brenda van Osch Het Onvoltooide Kind, ben ik er zeker meer over na gaan denken. En dat liet mij ook zoeken op het internet. Want eerlijk is eerlijk; je leest, ziet en hoort vaak alleen maar de verhalen met een slecht(ere) afloop. Terwijl het dus niet altijd zo hoeft te zijn.

Goede afloop

En natuurlijk snap ik dat je meer verhalen hoort en ziet over te vroeg geboren kindjes waarbij het niet zo lekker loopt en niet goed of minder goed af loopt. Maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Ik wil niet zeggen dat ik een vloeiende start heb gehad vroeger en dat mijn ouders het makkelijk hebben gehad, absoluut niet, maar het kan dus ook goed aflopen. Ik heb niks te klagen. Inmiddels heb ik een MBO 3 & 4 afgerond, een fulltime job en ben ik gelukkig met hoe ik ben en hoe alles gaat. Dus lieve papa en mama’s van te vroeg geboren kindjes; blijf hoop houden want het kan ook goed gaan! 

Heb jij te vroeg geboren baby’s in jouw omgeving?

3 Comments

  1. Amina 18/11/2017 at 02:45

    Ohhh mooie blog Fleur! Super om hier inderdaad even bij stil te staan! Gelukkig overleven veel baby’s het inderdaad tegenwoordig en heb jij het ook gered. Even een shout out naar de medische wereld! Zo super! xxx

  2. Tanja 18/11/2017 at 07:15

    Lieve Fleur, ik vind het nog steeds een wonder! Maar door je krachtige wil en engelengeduld van je ouders ben je een prachtig mens geworden.

  3. Michelle 19/11/2017 at 16:21

    Mooi om er een blog aan te wijden. Ik ken twee mensen in mijn omgeving waarvan hun kindje te vroeg is geboren. Heel heftig, maar bij beiden gelukkig goed gekomen! Kindjes zijn inmiddels anderhalf en twee jaar 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.