Lifestyle | 5 tips om een blog en een fulltime baan te combineren

Omdat ik een ‘hobby’ blogger ben, houdt ik naast mijn dagelijkse leven mijn blog bij. Voorheen was dit naast school maar sinds een half jaar is dit naast mijn fulltime baan. Hoe kun je dit nu zo combineren dat het niet te veel wordt en wel overzichtelijk blijft? Ik geef je vandaag mijn tips!

fulltime baan, bloggen, 5 tips, combineren

Bloggen is een hobby waar aardig wat tijd in zit als je het goed wilt doen. Het is veel meer dan alleen het schrijven van een artikel. Want het verhaal moet lekker lopen, er moet toch ook wel iets van beeldmateriaal bij (dat vind ik in ieder geval wel een must) en dan is er ook nog een stukje social media. Ik denk dat ik gemiddeld zo’n 8 a 10 uur per week met mijn blog bezig ben. Dat is best wel wat naast een fulltime baan. Maar gelukkig heb ik wat handige tips die ik toepas waardoor ik ook nog een stukje écht voor mezelf overhoud.

1. Schrijf je ideeën op

Omdat ik vaak in het weekend ook nog andere dingen wil doen en het maar uit twee dagen bestaat, heb ik niet altijd tijd en inspiratie om opzoek te gaan naar blog ideeën. Daarom, zodra er een idee op komt, schrijf ik ze gelijk op. Meestal eerst in mijn notitie’s of Wunderlist en als het kan gelijk in de concepten in WordPress. Als het kan werk ik ze ook gelijk uit en als het niet kan dan schrijf ik er een toelichting bij zodat ik later nog weet hoe en wat.

2. Pak één avond of dag dat je vrij bent om vooruit te werken

Vaak gebruik ik zondag, of een avond als ik er wel zin in heb (zo werk ik deze blogpost ook uit op een dinsdag avond) om de ideeën die ik eerder op heb geschreven uit te werken. Want in mijn geval, als ik weet dat ik die avond, of die zondag een aantal blog posten vooruit wil schrijven, dan kan ik me daar op instellen. En naar toe plannen aangezien het nu sneller donker is (dus in het weekend maak ik bijvoorbeeld de foto’s voor die week erop). Dit werkt in mijn geval heel geordend en kan ik het goed combineren met andere leuke dingen die ik nog wel eens in mijn vrije tijd doe.

3. Werk efficient met concepten en wachten op review

Sinds ik fulltime aan het werk ben en ben overgestapt naar WordPress ben ik nog beter gaan plannen. Of eigenlijk; inplannen. Ik vind het een ontzettend voldaan gevoel geven als ik weet, na die avond of zondag dat ik ‘geblogd’ heb, dat er iets klaar staat waar ik voor de volle 100% achter sta. In de concepten staan alle ideeën en zodra ik een idee heb uitgewerkt en het beeld materiaal erbij is gemaakt dan zet ik hem om naar ‘wachten op review’. Dit zodat ik in de week dat ik ze wil inplannen precies weet welke blog posten er klaar voor zijn (wachten op review) en welke nog afgemaakt (concepten) moeten worden. Efficiënt en overzichtelijk!

4. Blijf dichter bij jezelf en jouw interesses

Ik prik er bij andere bloggers zo doorheen; blog posten die zijn gemaakt alleen óm het online zetten. Posten die op zich leuk in elkaar zijn gezet, maar mijlen ver van de persoon achter de blog staan en dus alleen zijn gemaakt om het online zetten. Zo zonde. Ik denk, dat je het bloggen ook het beste kunt combineren wanneer je dicht bij jezelf blijft. Want dan weet je waar je over schrijft en straalt het enthousiasme er van af. En dan sta je er gewoon voor de 100% achter. Én dan gaat het combineren van die baan (of school) én je blog een stuk soepeler.

5. Houdt het bij het aantal blog posten per week wat goed voelt

Ooit zei een docent eens dat je minimaal 3 blogs per week online moest plaatsen als je ‘gezien’ zou willen worden. Op dat moment dacht ik er niet zo over na. Maar nu, juist nu ik het combineer met een fulltime baan, besef ik dat dat niet per se hoeft. Ik vind en ik denk ook dat als jij het écht leuk vind en maar twee keer per week een blog post online zet waar je écht de tijd in hebt gestoken, het veel meer waarde heeft dan 3 afgeraffelde en niet lekker lopende verhalen. Dus luister naar je gevoel. En is dat één blog post per week dan is dat zo, zijn het er net zo als mij twee of drie (net wat goed voelt) dan is dat ook prima! Luister naar je gevoel en blog vanuit wat goed voelt!

Dit zijn denk ik wel dé 5 tips die ik in mijn achterhoofd houdt als ik iedere week, op zondag, of die ene avond een blog post tik. Zoals je misschien wel merkt zit er nu wat meer regelmaat in en komt er zo af en toe, als het goed voelt, een derde blog post per week online. Een blog combineren naast een fulltime baan is best wel wat (plan) werk, maar het kan zeker!

Wat is jouw ultieme tip om een blog te combineren met een fulltime job?

4 Comments

 1. Quirina 22/12/2017 at 08:28

  Mooi geschreven, ik heb nog niet zoveel ervaring met bloggen, maar net als jij noteer ik mijn inspiratie op in mijn notitieboekje. Als je mij vraag heb ik een beetje teveel inspiratie inmiddels. Zitten er voor zeker bruikbare tips in en helpt mij zeker verder als een beginnende hobbyblogger.

 2. Johanne 22/12/2017 at 12:23

  Ik wilde toen ik net blogde (acht maanden geleden, ahem) ook drie tot vier keer per week een blog plaatsen. Maar na een paar maanden merkte ik toch dat het te veel werd naast een fulltime baan. Na een tijdje zoeken ben ik nu uitgekomen op twee per week en dat werkt perfect voor mij.

 3. Amina 24/12/2017 at 21:12

  Wat knap dat je ook nog tijd vindt naast een ft baan om erbij te bloggen! En wat een mooie zin: “Luister naar je gevoel en blog vanuit wat goed voelt”! Mooie tips!

 4. gea 29/12/2017 at 22:04

  Echt een goede tips geef je in het artikel! Ik schrijf echt op mijn vrije dagen. 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.