Lifestyle | Die échte mooie vriendschap, bestaat die nog?

Op een doodnormale avond kwam het ineens bij mij binnen; écht mooie vriendschap is niet zo maar iets maar dat is speciaal. Vriendschap dat of vanaf kleins af aan nog niet anders is geweest óf die in de laatste paar jaren pas is ontstaan maar net zo hecht is. Bestaat die echte vriendschap nog wel? Nu zo met al die social media kanalen en de makkelijkere manieren om in contact te komen? Is het dan nog wel die échte vriendschap?

vriendschap, pure vriendschap, social mediaPure vriendschap

Laatst werd ik nog net niet van mijn bed werd gestuiterd door de bass die van buiten kwam. Ik hoefde niet op te staan om te kijken wie of wat het was; de beste vriend van mijn broertje die je van 10 km afstand al hoort aankomen door de muziekinstallatie die in zijn auto stond voor de deur. Ze gaan naar de sportschool. En dat een aantal keren per week. En zelfs voor dat ze samen gingen sporten was die vriendschap er al. Toen ze nog als kleuters gingen buiten spelen of de bossen in gingen ravotten. Vóór de tijd dat zij social media, of laat staan een telefoon, in handen kregen. Vriendschap die niet is verwaterd omdat ze allebei een andere kant op zijn gegaan maar vriendschap die er nog is omdat het pure vriendschap is. Naar mijn idee is dat wel échte pure vriendschap.

Maar bestaat dit nu nog?

Die gedachten zette mij aan het denken; want is deze pure vriendschap er nu nog wel? De kinderen van nu worden zowat opgevoed mét telefoon en social media. Die pure vriendschap waarbij jij je beste vrienden/vriendinnen leerde kennen door in de poppenhoek vader en moedertje te gaan spelen of de bossen in te gaan en erachter te komen dat het wel klikt; dat is lang niet meer. Het is er waarschijnlijk nog wel, bij de allerkleinste, maar het wordt al snel over genomen door social media. En de vriendschappen die later ontstaan onderhoud je vaak (dat zie ik ook bij mezelf) door social media + WhatsApp. Op zich niet erg en helemaal niet verkeerd (want het scheelt tijd en het is makkelijk) maar of die vriendschap dan nog zo puur is? I don’t know.

Neemt social media en WhatsApp die pure vriendschap over?

Als ik bij mezelf na ga; die vriendschap die mijn broertje en zijn beste vriend hebben die heb ik niet. Mijn beste vriendinnetje van vroeger daar heb ik nog via WhatsApp contact mee en zie ik hooguit 3 a 4 keer per jaar. En als we afspreken is het prima en is het als vanouds. Maar de puurheid die er vroeger was die is er naar mijn idee niet echt meer. Daarnaast heb ik ook vriendinnen leren kennen via social media (hoera voor de blog vriendschappen<3), maar ook die onderhoud ik door middel van social media en WhatsApp.  Ik denk, als we gaan kijken naar de pure vriendschap, dan is dat het niet. In ieder geval niet in de zin van zoals het was in de tijd vóór het gebruik van social media + WhatsApp. Of het nog bestaat; ja het bestaat nog. Als je elkaar kent van toen je klein was, of van iets waar je geen telefoon (social media) of dingen die moesten (school) bij deed. Want alleen dan leer je elkaar kennen van waren aardt. En naar mijn idee is dat de puurheid van échte vriendschap. En van die vriendschap tussen mijn broertje en zijn beste vriend.

Denk jij dat de mooiheid van pure vriendschap nog bestaat?

Bron afbeeldingen: Pexels

2 Comments

  1. Simone 10/02/2018 at 17:57

    Ik denk – en ervaar – zeker dat pure vriendschap nog bestaat. Maar wellicht in generaties onder ons dat dat een stuk minder is.

  2. Mei Qi 11/02/2018 at 16:12

    Ik denk dat het nog bestaat, maar niet zoveel meer als vroeger. Toen ging je met je buren spelen etc, dat doe je tegenwoordig niet meer zo snel. Alles gaat via social media.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.