Personal | Wat is gelukkig zijn en wanneer ben je gelukkig?

Het viel mij al een tijdje op; veel bloggers hebben een lijstje waarin ze delen waar zij gelukkig van worden. Mooi als je zo kunt en weet te delen waar jij nou echt gelukkig van wordt. Maar nu zat ik laatste te denken.. Wanneer ben je nu gelukkig? Als je zo’n lijstje maakt met een opsomming van mooie, fijn en leuke dingen.. werkt dit dan bij aan dat gelukkig zijn of ben je dan gelukkig? Of nog beter; Wat is gelukkig zijn?

Geluk is..

Als ik jou zou moeten vertellen wat gelukkig zijn in mijn ogen betekent dan zou dat heel simpel zijn; Gelukkig zijn is naar mijn idee een gevoel van voldoening, vrijheid en rust. Eigenlijk je gewoon helemaal goed voelen en dus goed in je vel zitten. Want naar mijn idee als je zelf goed in je vel zit en je je dus goed voelt is de rest, die voldoening en vrijheid, daar automatisch ook. Ik denk dat als je ongelukkig bent dat je dan niet goed in je vel zit (logisch) en je je daardoor ook gelijk al je voldoening en vrijheid kwijt bent..

En wat zegt mister Google over gelukkig zijn?

Als ik dan op google intyp ‘definitie van gelukkig zijn’ dan krijg ik het volgende wat het eerste is dat naar boven springt: ‘Geluk is een emotie en betekent ’tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn‘. Als ik kijk naar waar ik aan denk als ik denk over wat gelukkig zijn eigenlijk is dan komt dit toch wel aardig op het zelfde neer. En dat is grappig. Want ik heb dus wel een goed beeld wat betreft het gelukkig zijn en wat dit precies in zou moeten houden. Maar eerlijk; als ik nu naar mezelf kijk en ik besef dat ik aardig goed alles op een rijtje heb durf ik niet te zeggen dat ik gelukkig ben. Maar ik ben daarentegen ook weer niet ongelukkig.

Maar ja.. Wanneer ben je dan gelukkig?

Hoe graag ik ook zou willen weten wanneer je nu precies gelukkig bent.. Tot nu toe en na wat Google werk heb ik er geen concreet antwoord op gevonden. Daaruit kan ik dan trouwens wel weer de conclusie trekken dat het voor iedereen anders voelt. Maar als ik dan ga kijken naar de lijstjes met gelukkige dingen die mij om de oren vliegen dan denk ik niet dat ík daar gelukkig van kan worden. Natuurlijk kan dit een hoogtepunt zijn, maar dat is dan toch alleen het gevoel van wat je op dát moment had? Ik kan me trouwens wel voorstellen dat het meewerkt aan het gelukkig zijn. Want je bent blij omdat je je diploma of rijbewijs hebt behaald of een gezellige avond met goede gesprekken had. En blij zijn helpt dan ook wel weer mee aan het gevoel dat je gelukkig bent ómdat je goed in je vel zit. Maar in mijn beleving is dat dan een paar uur/dagen/weken later wel weer voorbij omdat het verleden tijd is en het gewone leven weer door gaat.

Dus, wat is de conclusie?

Kortom; ik ben er nog even niet over uit. Of eigenlijk; ik vind het een moeilijk iets. Juist omdat ik het bij mezelf niet kan vinden. Misschien omdat ik mezelf de stempel van gelukkig zijn niet kan geven maar ook niet per definitie ongelukkig ben. Ik voel me prima en het is allemaal goed en fijn, maar het springt er niet uit of zo. Dus eigenlijk waar ik dit artikel met een vraagteken begon zijn er gewoon nog 2 vraagtekens bij gekomen.

Wanneer denk jij gelukkig te zijn?

3 Comments

  1. Sheila 11/03/2018 at 21:02

    Geluk is zo’n persoonlijk iets. Het is absoluut niet voor een ander in te vullen. Het doet me denken aan mijn artikel over vrijheid. Dat is ook een heel ruim begrip. Afhankelijk van je woonomstandigheden, je persoonlijkheid en je ervaringen, geef je er een invulling aan. Ik weet precies wat me gelukkig maakt. Dat is de reden waarom ik nooit 40 uur heb gewerkt, omdat me dat ongelukkig maakt. Daarbij vind ik geluk in reizen. Dan ben ik op mijn gelukkigst. Vooral nu samen met mijn gezin.

  2. Simone 12/03/2018 at 19:31

    Geluk is voor iedereen anders. De één is dan ook sneller gelukkig dan de ander. Ik kan bijvoorbeeld ook zeggen dat ik over het algemeen gelukkig ben. Natuurlijk zijn er ook verbeterpuntjes, maar die zijn er altijd. Tevreden zijn met wat je wel hebt is ook heel belangrijk.

  3. Saskia 13/03/2018 at 10:39

    Geluk is denk ik heel divers, iets wat het ook zo ongrijpbaar maakt 🙂 Ik kan oprecht zeggen dat ik gelukkig ben met wie ik ben, waar ik sta en wat ik heb bereikt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.