Lifestyle | 4x Waarom ik het wonen in een dorp fijn vind

Voor een opdracht ging ik ooit een keer filmen in mijn dorp met twee klasgenootjes. Eén van die klasgenootjes die riep heel hard, terwijl we in de bus zaten ‘ik zou hier nooit kunnen wonen’. Dit ging over het wonen in een dorp in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam. Dit zette mij aan het denken. Want stiekem vind ik het helemaal niet erg dat ik in een dorp woon. En waarom dat zal ik je vertellen!

Een dorp wordt vaak gezien als een plek waar mensen op het platteland wonen. Ver van elkaar, tussen de boerderijen en waar de tractoren een normaal voertuig is om mee door het centrum te rijden. Ja, er zijn een aantal boerderijen in mijn dorp, er rijd af en toe een tractor door het centrum en om het dorp heen is veel groen te vinden. Oh en er rijdt maar één bus door het dorp maar deze gaat wel om het kwartier. Ik kan me voorstellen voor mensen die in een stad wonen dat dit misschien vreemd vinden. Maar toch kan ik je vertellen dat het wonen in een dorp ook zeker zijn voordelen weer heeft. En die schrijf ik graag voor je op!

In een dorp wonen vind ik fijn omdat..
– Je veel mensen kent

Hah, ja! Nog zo’n kenmerkend iets aan het wonen in een dorp; iedereen of een groot deel kent elkaar. Is het niet van naam dan is het wel van gezicht of andersom. Ik ken lang niet alle inwoners van mijn dorp maar inderdaad, een groot deel (vooral van mijn leeftijd) ‘ken’ ik wel of via, via. En als je dan ook nog werkt in het dorp en daar je stages op een dagverblijf hebt gelopen wil dat ook nog wel  eens meehelpen.. Ik kan je wel zeggen; op de fiets door het dorp kan het best gezellig zijn hoor, haha.

– Er rust is

In vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam (waar ik op z’n snelst met een kleine 20 minuten kan zijn) is alles in een dorp rustig. Mensen doen hier rustig hun boodschappen, hebben zo nu en dan even een praatje met elkaar, lopen (als de bus net niet om het hoekje komt) rustig naar de bus en gaan even rustig op het terras zitten zodra het zonnetje schijnt. En nu kan ik je zeggen dat mijn dorp nog niet eens het echte dorpse heeft (verre woningen uit elkaar ect) en we hier nog best wel dicht op elkaar wonen. Toch is dit wel een groot en fijn verschil met de stad. Een groot deel van het leven in een dorp gaat naar mijn idee gewoon rustig op z’n tijd!

– Je meer waardering hebt voor de stad

Het voordeel van in een dorp wonen is denk ik wel dat je meer waardering hebt voor een stad. Ik kan bijvoorbeeld oprecht genieten van de drukte in Amsterdam maar ben ook weer blij als ik ’s avonds de rust van het dorp mee krijg. Je kijkt er denk ik toch op een andere manier naar omdat je een andere ‘druk’ gewend bent. Maar daardoor haal je er denk ik wel weer meer waardering uit als je bijvoorbeeld een dagje in een ‘grote’ stad gaat shoppen.

– Op verjaardag in eigen dorp ken je zelden niemand

Het feit dat je veel mensen in een dorp kent maakt ook dat als je, op een verjaardag in eigen dorp, altijd wel iemand kent. Al is het via via of omdat je met diegene die naast je zit op Facebook bevriend bent. Je kent 10 van de 9 keren wel iemand die toevallig ook weer via Facebook weet dat jij de de zus van de vriend van je nichtje bent. Al met al; het komt maar weinig voor dat je geen aanspraak hebt omdat je niemand kent, gezellig én makkelijk!

Woon jij in een dorp of een stad?

1 Comment

  1. evelien 29/03/2018 at 08:14

    Wat een leuk artikel! Mij lijkt de rust ook wel heel erg fijn. <3
    Ik woon zelf in de stad (niet al te groot), vind dat ook altijd wel erg prettig!
    Liefs,
    Evelien

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.