Personal | Een brief aan mijn zestienjarige ik

Als ik terug denk aan zo’n 7 (!) jaar geleden, die keer dat ik zestien was, dan is er echt een heleboel veranderd. Sowieso in mijn dagelijks leven (wat me nogal logisch lijkt) maar ook op persoonlijk gebied. Er is veel veranderd, ik heb aardig wat meegemaakt in die paar jaar en ik heb veel nieuwe ervaringen mogen toevoegen aan mijn dosis ervaringen. Daarom, omdat ik het altijd al eens had willen doen, schrijf ik vandaag een brief aan mijn 16 jarige ik.

brief, 16 jarige ik
Lieve 16 jarige ik,

Als ik nu, als 23 jarige, boven jouw zou zweven zou ik een heel ander mens zien. Misschien niet perse qua uiterlijk; we hebben nog steeds hetzelfde gezicht met dezelfde krullen. Alleen een stukje donkerder, dat dan weer wel. Maar ik zou wel een ander meisje qua innerlijk zien. Een meisje dat op haar zestiende onzeker het MBO binnenstapte op een opleiding wat uiteindelijk niet perse haar eindstation (tot nu toe dan) zou zijn. Ik zie een meisje dat graag meer wil leren en laten zien dat ze het kan maar door het verleden wat onzeker is. Toch bloeit zij in dat eerste jaar op het MBO op. Ze wordt zekerder en gaat er voor. En dat is iets wat naarmate de jaren vorderde steeds meer haar motto geworden; als je iets wilt dan kun je het. 

brief, 16 jarige ik

Wat ik je nog meer zou willen zeggen..

Is dat het wel goed komt. Dat je vanzelf zekerder wordt maar dit niet zonder slag of stoot gaat. Er gaan hobbels in de weg zitten maar die weet jij te bewandelen. Gewoon over het dieptepunt heen om er vervolgens weer uit te klimmen en sterker verder te gaan. Er gaan dingen gebeuren waar jij nog sterker en gelukkiger van wordt maar je gaat ook mensen tegen komen die je weer naar beneden halen. Maar gelukkig weet jij die op een bepaald moment achter je te laten. Want geloof me; het komt goed want jij hebt een doel dat je wilt bereiken. En ook al denk jij op dat moment te weten wat het is, ik kan je verklappen dat het compleet iets anders gaat zijn.

Lieve jij, ik weet dat je er gaat komen. Ik weet dat jij uiteindelijk de juiste weg met het juiste (voorlopige) eindstation gaat vinden. En nu mag je nog onzeker zijn en dingen nog niet zeker weten, want dat komt allemaal nog. Je gaat kansen krijgen door hetgeen dat je zelf opbouwt en wat nieuwe deuren voor je open maakt. En dat is mooi. Want ik weet dat jij dit kunt. En ik weet ook, dat jij weet dat je het juiste pad gaat vinden. Want als je iets wilt dan kun je het.

Wat zou jij je zestien jarige ik willen meegeven?

3 Comments

  1. Simone 23/04/2018 at 12:20

    Wat een mooie en lieve brief aan jezelf. Ik heb een (hele) tijd terug eens een brief geschreven aan mijn 18-jarige ik. Aan mijn 16-jarige ik zou ik willen meegeven dat ik meer voor mezelf moet opkomen en me niet moet laten ondersneeuwen.

  2. Ilse Visscher 27/04/2018 at 20:13

    Gaaf bedacht deze blog! Er is zoveel anders nu he.. echt mooi geschreven. Ik zou mezelf meegeven: geniet , want alles gaat gewoon te snel. Al lijkt dat nu nu nog niet zo. Maar ook luister naar jezelf en je eigen gevoel. Die klopt namelijk! Xx

  3. Ilona Wielinga 04/05/2018 at 09:33

    Wauw wat een mooie brief zeg! Ontzettend leuk gedaan ook. Dat ik 16 was is voor mij nu 3 jaar geleden; en ik zou mezelf vooral meegeven dat ik moet genieten van de kleine dingen en het leven moet omarmen. Voor je het weet is het voorbij.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.