Lifestyle | Waarom de Rubik’s kubus mijn nieuwe verslaving is

Een paar weken geleden liet een vriendin mij opnieuw kennis maken met de Rubik’s Kubus. Waar ik hem vroeger wel een aantal keren in handen heb gehad was het mij nooit gelukt om deze in elkaar te draaien. Eén omdat ik er geen geduld voor had en twee omdat ik er toch niks van snapte. Nu liet die vriendin zien hoe zij het deed en waar ik in eerste instantie dacht dat het mij niets deed heb ik inmiddels 3 kubussen in huis. Ik vind het leuk en vertel er daarom vandaag graag meer over!

Ja, er is een hele simpele manier om de Rubik’s Kubus in elkaar te zetten. Je haalt de steentjes van elkaar en zet hem op de juiste manier weer in elkaar en klaar is kees. Maar dan is het hele spelletje dus niet meer leuk. Want als je eenmaal door hebt hoe je het ongeveer moet doen dan wordt het steeds leuker. Naarmate je het vaker doet lukt het ook sneller en is het de kunst om het nóg sneller te doen.

De Rubik’s Kubus is vermakelijk vanwege de regeltjes 

Je moet, net zoals bij andere spellen, natuurlijk wel de ‘regels’ weten. Zo weet ik sinds kort pas dat de middelste steentjes niet meedraaien en die bepalen (of geven je eigenlijk al de hint) waar welke kant de bepaalde kleuren moeten komen. De middelste laag draait wel maar de middelste steen van de middelste laag die blijft altijd dezelfde kleur. Daarnaast los je de kubus op aan de hand van een bepaalde algoritmes. En algoritmes zijn weer stappen die je zet om de blokjes op een bepaalde plek te krijgen. En nog iets waar ik ook pas sinds kort achter ben is dat je altijd met 1 laag begint en deze gelijk aan de eerste randlaag koppelt. Dus als je wit bovenop neemt moeten de blokjes daaronder in de eerste rij dezelfde kleur hebben. Wist ik veel! Ik draaide maar wat en het lukte toch niet. Tot ik het lichtje dus begon te branden en dan is het een heel fijn tijdverdrijf!

De kubussen die ik gebruik (en jij ook (gratis) kunt gebruiken!)

Inmiddels heb ik dus de nodige kubussen in huis. In eerste instantie probeerde ik het via de Kubus Puzzel app (Apple & Android). Maar omdat ik de kubus toen nog niet helemaal snapte lukte dit toch niet echt. Toch is het voor als je het steeds beter kunt en je het ook onderweg wilt doen een hele fijne en handige app! Omdat ik voelde dat ik toch beter een kubus kon aanschaffen om het beter te begrijpen bestelde ik er twee via AliExpress. Een gewone (3x3x3) en een kleine (2x2x2) voor als ik de grote onder de knie zou hebben. Toch wilde ik er niet drie weken op moeten wachten dus bestelde ik nog een échte Rubik’s kubus via bol.com.

Voor nu heb ik er wel even genoeg in huis maar misschien dat ik er over een tijdje nog een 5x5x5 bij koop. Overigens ben ik ook nog bezig om alle stappen duidelijk op een rijtje te zetten, dus zodra dat af is zal ik het hier delen als daar interesse naar is!

Heb jij ooit een kubus opgelost gekregen zonder hem uit elkaar te halen?

Dit blogje bevat een affiliate link.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.