Boeken | Gelezen: 54 minuten – Marieke Nijkamp

54 minuten van Marieke Nijkamp stond al een paar weken op de boekenplank. Omdat er iedere keer een boek tussen kwam duurde het even voor ik deze daadwerkelijk kon gaan lezen. Maar inmiddels heb ik hem uit en vertel ik je graag wat ik van dit bijzondere boek vind! En aangezien de reacties verschillend zijn over dit boek ben ik ook heel benieuwd of jij dit boek al gelezen hebt en wat je er dan van vond!

Boeken, Marieke Nijkamp, 54 minuten

Toen ik alweer een flinke tijd geleden de achterflap tekst van dit boek las toen wist ik wel al zeker dat ik dit boek ooit wilde gaan lezen. Juist omdat dit verhaal gebaseerd is op, helaas, iets dat vaker gebeurt dan lief is. En op een of andere manier trekken dat soort échte verhalen mijn aandacht wel.

Waar het boek 54 minuten van Marieke Nijkamp over gaat

In 54 minuten volgen we vier leerlingen van Opportunity High School tijdens een schietpartij. Deze vind plaats na de speech van de directeur aan het begin van een nieuw semester in de aula. In 54 minuten zien zij hun leven compleet veranderen. En ondanks dat ze allemaal op dezelfde school zitten hebben ze allemaal een andere link met de schutter. Daardoor krijg je verschillende beelden van de schutter en de manier waarop deze 54 minuten beleefd worden.

54 Minuten gaf mij kippenvel en zette mij aan het denken

54 minuten vind ik een heel bijzonder boek. Het gaf mij kippenvel en ik kan me niet voorstellen dat dit in het echte leven ook gebeurt. Ik leefde stuk voor stuk met de personages mee en en voelde de pijn, onwetendheid en kracht die zij uitstraalde. Daarnaast zette mij het ook aan het denken. Want waarom gebeurt dit? En hoe kan iemand zo ver komen dat hij zoveel onschuldige mensen om het leven brengt? Natuurlijk is het ook een stukje wapenbezit (wat god zij dank hier in Nederland verboden is), maar hoe kan iemand zo ver afdrijven zonder dat er iemand ingrijpt? Ja, ik was na het lezen van dit boek wel even stil.

Maar naast dat ik het een bijzonder verhaal vind, vind ik het ook heel goed in elkaar steekt. Het speelt zich namelijk af in 54 minuten. Het is van punt 1 helemaal uitgeschreven en het past precies binnen die 54 minuten. Ondanks dat je het zeer waarschijnlijk niet zo snel leest. Toch kan ik me wel voorstellen dat alles zo snel, maar voor de personages zo langzaam, duurt. En dan vind ik dit best wel heel goed uitgedacht. Juist omdat past. En goed past!

Heb jij 54 minuten van Marieke Nijkamp als eens gelezen?

Dit blogje bevat een affiliate link

2 Comments

 1. evelien 30/08/2018 at 08:32

  Je hebt mij heel nieuwsgierig gemaakt! Wat klinkt het boek ontzettend spannend.
  Liefs,
  Evelien

 2. Mevrouw Marloes 01/09/2018 at 20:33

  Dit boek had ik binnen een paar uur uit! Ik kreeg er af en toe de rillingen van, omdat zo’n situatie al meer dan eens heeft plaatsgevonden. Vooral nu ik zelf docent ben, komt zo’n thema dan erg dichtbij.

  Verder lees ik momenteel zeven boeken tegelijk, haha, oeps! Ik moet er maar weer eens eentje gaan uitlezen.

  Liefs!

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.