Boeken | Boeken van vroeger waardoor je van lezen bent gaan houden

De een ligt het en de ander moet er niks van hebben; lezen. Het wordt je van vroegs af aan geleerd en je moet de nodige boeken lezen om het onder de knie te krijgen. Ik ben eigenlijk, zo lang ik mij kan herinneren al groot fan, van die dingen die letters zijn en samen woorden maken. En dan die woorden die samen een zin maken en dus een verhaal kunnen vertellen. Heerlijk vind ik dat. Daarom lijkt het mij leuk om eens terug te gaan in de tijd. Want met welke boeken begon mijn liefde voor lezen?

Boeken van vroeger, boeken, lezen

Voor dit artikel besloot ik op zoek te gaan in mijn verleden. Dit doormiddel van boeken van vroeger. Helaas kwam ik niet ver omdat ik 95% van de boeken die ik vroeger las tijdens een verhuizing een paar jaar geleden heb verkocht. Gelukkig heb ik de herinneringen nog. Want ik las wat af. En ik heb wat te gekke boeken gelezen..

Voorlees boeken: Puk van de Petteflet, Pinkeltje en Tommie en Lotje

De eerste paar jaren werden we natuurlijk voorgelezen. Door mijn ouders, door oma en of opa en door de leerkrachten op school. Van die tijd weet ik nog dat we op school veel werden voorgelezen uit Puk van de Petteflet en ik daar echt groot fan van was. Tijdens het broodje eten even mee met Puk op avontuur. Heerlijk! En Pinkeltje, dat kleine kaboutertje met zijn schattige iniminie huisje. Of wat dacht je van de (herkenbare) avonturen van de schattige Tommie en Lotje! En bij Tommie en Lotje deden de mooie pagina’s het vooral heel goed. Zoveel duidelijkheid en kleur dat er in die verhaaltjes te vinden was! En dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over Winnie the Pooh, Jip en Janneke en Dikkie dik. Zo leuk dat een gedeelte van deze boekjes en nog veel meer terug komt tijdens mijn werk. Zo blijft het toch een beetje leven!

Toen ik zelf begon met lezen: Floortje, Cindy, Op zoek naar Dolfijnen en Hoe Overleef Ik

Ik vond het heerlijk. Even een halfuurtje lezen (wat ik nu nog steeds doe) voor het slapen gaan. Floortje en Cindy leende ik vaak bij de Bieb en van opzoek naar dolfijnen had ik mijn boekenkast mee gevuld. Heerlijk vond ik die boeken. Waar je met Cindy en Floortje dicht bij huis bleef met hun avonturen ging je juist mee op avontuur tijdens de reizen die Jody en haar familie maakte in Op zoek naar dolfijnen. Oh en laten we de Hoe Overleef ik serie van Francine Oomen vooral niet vergeten. Die serie heb ik echt plat gelezen. En ik vond de lijstjes van Rosa’s ge-wel-dig.

Door deze boeken begon ik echte emoties te voelen bij boeken

Toen ik échte boeken begon te lezen kwam ik er ook achter dat je echte emoties kon voelen door boeken. Pijn, vreugde, liefde en enthousiasme. Zo werd ik altijd heel enthousiast van de serie Mzzl meiden van Marion van Coolwijk en Maaike en Domenico van Susanne Wittpennig. De serie over Maaike en Domenico en het boek Krassen hebben mij naast de mooie gebeurtenissen in deze boeken ook het stukje verdriet laten voelen. Ik kan mij dan ook ngo goed herinneren hoe ondersteboven ik was van het boek Krassen. Gewoon door de heftigheid (snijden en mishandeling) van de gebeurtenissen raakte mij zo diep. En ik denk dat ik door dat boek, voornamelijk door de diepgaande emoties, echt van boeken ben gaan houden. Gelukkig kon ik het dan altijd wel weer opfleuren met leukere boeken maar dat zijn wel boeken die ik in mijn hart heb gesloten.

Door welke boeken ben jij van lezen gaan houden?

2 Comments

 1. evelien 15/10/2018 at 08:29

  Maaike en Domenico las ik ook zo graag! <3
  Ik was ook helemaal gek op Lena Lijstje en hoe overleef ik.
  Liefs,
  Evelien

 2. Kirsty 15/10/2018 at 09:45

  Pinkeltje vond ik superleuk om te lezen vroeger! Sowieso herken ik de boeken die je noemt wel, maar ik was dan ook iemand die meteen gek was op lezen. Ik denk dat je bij mij mijn liefde voor lezen kunt opdelen in twee delen; eerst in het Nederlands, maar door Harry Potter ben ik ook in het Engels begonnen en dat beviel mij zo goed, dat ik nu nog heel veel in het Engels lees.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.