Boeken | Recensie: Boooring! 101 supersaaie weetjes – Mathilda Masters

Een paar weken geleden ontving ik een persbericht over het nieuwste boek van Mathilda Matsers in mijn inbox. Een boek waarin 101 supersaaie weetjes ter sprake zouden komen en dan niét supersaai zouden zijn. Voorheen was ik helemaal niet zo van de kinderboek, maar sinds ik weer in de kinderopvang werk merk ik dat het toch mijn interesse trekt. Zo ook met dit boek. Want was dit inderdaad zo niet supersaai als dat saaie weetjes het anders wel zouden zijn? Ik ontving hem, las hem en besprek hem mijn een aantal BSO kinderen. Benieuwd wat wij er van vinden?

Recensie, Boooring! 101 supersaaie weetjes, Mathilda Masters

 

Waar Boooring! 101 Supersaaie weetjes over gaat

Er wordt op een dag veel verteld. Je krijgt vaak informatie waarvan jij denkt ‘boooorringg’. Maar nu heeft Mathilda een boek geschreven met 101 van die supersaaie weetjes op een niet saaie manier. En weetjes waarvan jij niet wist dat ze bestonden. Van het feit dat paalzitten een echte sport is tot dat er een stad bestaat die Boring heet. En zo heb je nog 99 van die weetjes die nu op een leuke en interessante manier worden uitgelegd waardoor het gelijk een stuk leuker is!

Wat ik van Boooring! 101 supersaaie weetjes vond

Toen ik hem binnen kreeg was het eerste wat mij opviel het formaat. Het is een heel klein vierkant boekje. Of nouja.. heel klein valt ook wel weer mee. Het is in ieder geval een kleiner boekje dan het ‘normale’ formaat. Maar toen ik het boekje doorbladerende vond ik het juist wel passen. Het is natuurlijk ook niet een ‘normaal’ voorlees boek of iets in die richting. Maar toen ik hem een beetje had doorgebladerd en de nodige aantal weetjes had gelezen had ik er zo mijn twijfels bij. Ik weet niet wat ik wel had verwacht maar wel iets anders. Ik was namelijk best wel een beetje benieuwd of mijn oudste (8+) BSO kinderen dit wel interessant zouden vinden. Of zouden snappen, want het zijn best wel serieuze weetjes. Verder vond ik de weetjes wel grappig. Alsin, bij vele heb je er eigenlijk nooit over nagedacht. Dus dat maakte mij wel weer nieuwsgierig hoe dit boek in de groep zou vallen.

Recensie, Boooring! 101 supersaaie weetjes, Mathilda Masters

Hoe dit boek in de groep ontvangen werd

Gelijk de dag nadat ik hem had gelezen en de foto’s had gemaakt heb ik hem mee naar mijn werk genomen. En tijdens het cracker moment heb ik hem erbij gepakt. Ik besloot er gewoon een voor te lezen aan de groep die op dat moment aanwezig was (op dat moment waren dat kinderen van 4+ – 10 jaar). Ik besloot met twee weetjes over het paalzitten en het plassen in het zwembad te beginnen. Na ieder weetjes ben ik er een beetje op door gegaan. Ook heb gevraagd of ze snapte wat ik nu had voorgelezen. De oudste kinderen die vonden het wel interessant en daardoor ontstond er ook een leuk tafel gesprek.Wel merkt ik dat de wat jongere kinderen achterbleven als ik het niet nog in eigen woorden uitlegde. Later hebben twee kinderen het boekje nog zelf doorgebladerd en toen ik vroeg wat zij er van vonden zeide ze dat ze sommige dingen wel grappig vonden omdat dit hele andere weetjes zijn als dat er op school verteld wordt bijvoorbeeld. Toen ze trouwens achterin zagen dat er nog een ander deel is met supersaaie weetjes waren ze wel enthousiast, dus in dat opzicht viel hij in goede aard!

Mijn conclusie

Voor bijvoorbeeld een onderwerp voor een tafelgesprek is dit boek zeker leuk voor de wat oudere kinderen (8/10+ jaar). Maar door middel van de illustraties en het feit dat je hem daarna zelf nog kunt  uitleggen en daardoor een tafelgesprek kunt beginnen maakt het dat ook de jongere kinderen daardoor mee kunnen doen. Helemaal als je de wat makkelijkere en dichterbij je bed weetjes pakt. En juist dat vond ik heel leuk, omdat dit onderwerpen zijn die anders niet zo snel ter spraken komen. De kleine maar passende illustraties maakt het nog een stukje ‘kinderlijker’ waardoor het nog sneller de interesse trekt. Dit vind ik dan wel meer een boekje voor als je er echt over wilt gaan praten in plaats van om het bijvoorbeeld aan iemand cadeau te geven. En wat ik zeg; het is juist weer eens wat anders dan de typische en bekendere kinderboeken. Ik vind hem leuk!

Schaf hier dit uitdagende boek aan!

Ben jij al bekend dit 101 supersaaie weetjes boek?

Dit boek kreeg ik ter recensie opgestuurd.

1 Comment

  1. Mevrouw Marloes 23/04/2019 at 09:12

    Het lijkt me een leuk boekje om te lezen, maar niet per se om aan te schaffen (misschien als ik ooit kinderen heb). Ik voorzie mezelf van random feitjes, door de ‘willekeurige pagina’-functie van Wikipedia af en toe te gebruiken, haha 😉

    Liefs,
    Marloes

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.