Recensie | Licht in de tunnel – Marc de Hond

Afgelopen week keek ik de documentaire ‘Tot de dood ons scheidt’ van/over Marc de Hond. Een paar dagen later kwam zijn boek Licht in de tunnel uit. Een boek waar ik, na het kijken van zijn documentaire en tranen met tuiten te hebben gehuild, heel erg nieuwsgierig naar was. Was dit net zo sterk als de documentaire, beter of kon ik het misschien beter toch bij alleen de documentaire laten? Kortom; toen het kon besloot ik het e-book aan te schaffen en ben ik er gelijk in begonnen. Inmiddels heb ik hem uit en vertel ik je in deze recensie wat ik van Licht in de tunnel van Marc de hond vind.

Waar Licht in de tunnel van Marc de hond over gaat

“Toen Marc de Hond eind 2018 hoorde dat hij ziek was, besefte hij dat er een grote kans was dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Hij besloot een dagboek te gaan bijhouden. Het werd een periode van veel slecht nieuws en donkere momenten. Maar hij en zijn gezin traden ook de moeilijke momenten met optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden, de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen en het huwelijksfeest toen Marc en zijn vrouw Remona al wisten dat hij niet meer beter zou worden, maar dat geheim hielden voor hun gasten.”

De documentaire was een bijzondere ‘kennismaking’ met Marc de Hond

Ik moet je even bekennen dat ik vóór de documentaire en het boek eigenlijk geen weet had van wie Marc de hond is en wat hij doet. Maar na het kijken van zijn documentaire én het lezen van zijn boek had ik hem toch al graag eerder willen volgen/’kennen’. Wat een positieve mind had deze man ondanks alle shit die hij in zijn leven heeft moeten doormaken. Daarbij heb ik echt tranen met tuiten gejankt bij de aftiteling. Zijn documentaire is zó rauw. Want ondanks dat ik hem dus niet kende, ‘ken’ ik hem nu toch en heb ik een goed beeld van wie deze man is en wat voor bijzonder en ontzettend vreselijk verhaal (want kanker, door een medische fout een dwarslaesie en vervolgens weer kanker) hij met zich meedraagt. En na deze kennismaking wilde en zou ik ook dat boek gaan lezen. Dat moest.

Licht in de tunnel Marc de Hond

Licht in de tunnel is openhartig, heftig maar ook bijzonder open

Ondanks dat ik inmiddels al een beetje kennis had gemaakt met Marc, was ik eigenlijk wel heel nieuwsgierig in hoeverre dit zou aansluiten op de documentaire die ik eerder gezien had. Ik kan je vast verklappen; dit is een hele waardevolle toevoeging op de documentaire. Want waar je in de documentaire al een heel mooi kijkje in het leven van Marc de hond met al zijn tegenslagen én positiviteit krijgt; ga je er door middel van het boek nog dieper op in. Dit boek heeft hij tot bijna op de laatste bladzijde zelf geschreven. En dat geeft je dus een kijkje op gebeurtenissen die je misschien ook al in de documentaire hebt gezien, maar ook aan hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat. Hij kan hier een stuk dieper ingaan op hoe hij hier precies op deze manier mee om gaat en waar dat vandaan komt. Kortom; je komt nog een stapje dichterbij de kern van wie Marc was.

Ik las Marc de hond zijn boek met een brok in mijn keel en een lach

Licht in de tunnel heb ik met een brok in mijn keel bij sommige hoofdstukken gelezen. Het is ook weer zo (inmiddels durf ik wel te zeggen ‘Marc’s’) rauw, eerlijk en to the point. Want zoals Marc zo goed naar voren laat komen is dat je het gewoon niet voor het kiezen hebt en je het met de wegen moet doen die je aangewezen krijgt. Daarbij het besef dat hij het gewoon tot bijna het laatste hoofdstuk zelf heeft geschreven vind ik echt bewonderenswaardig. Maar ook de manier waarop duidelijk wordt hoe hij naar het leven kijkt en over het leven denkt, hoe stom of tof de gebeurtenissen ook zijn; ja daar kan je alleen maar een petje voor af doen.

Ik vind het ook ontzettend tof hoe Marc zijn humor ook in het boek een plekje heeft weten te geven. Want ondanks dat het de laatste paar maanden/weken – mede dankzij Corona – het er niet beter op werdt; hier en daar komt zijn humor er nog steeds doorheen. En dat is denk ik ook wel een belangrijke draad waarmee hij dit boek heeft geschreven die er uiteindelijk voor zorgt dat ik dit boek met zowel een brok in mijn keel als een lach op mijn gezicht heb gelezen.

Licht in de tunnel van Marc de hond is het lezen waard

Ja, ik kan je niet anders zeggen dan dat ik je dit boek zeker kan aanraden. Of je Marc de hond gevolgd hebt of niet, van zijn bestaan af wist of niet (like me) of gewoon alleen nieuwsgierig bent; ga dit lezen. Het is echt de moeite waard. Licht in de tunnel van Marc de hond zet je met beide voeten op de grond en laat je je handen dichtknijpen voor al het goeds wat je overkomt maar ook om eens anders naar negatieve dingen te kijken. Kortom; als je dit boek tegenkomt of de documentaire kunt kijken; ga dit boek lezen en of de documentaire kijken!

Schaf hier Licht in de tunnel van Marc de Hond aan. 

Heb jij Licht in de tunnel van Marc de Hond al gelezen?

Deze blog bevat een affiliatie link.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.