Recensie: Dansen voor beginners – Nicola Yoon

Toen ik met Jennifer naar Utrecht was heeft ze een boek voor mij uitgezocht. En dat werd een van haar favoriete ‘Dansen voor beginners’ van Nicola Yoon. Een boek dat, als Jennifer hem niet had getipt, ik niet was gaan lezen. Simpel weg omdat hij niet op mijn ’to be read’ of ’to buy’ lijstje stond. Gelukkig heeft zij mij dit boek wel aangeraden en ben ik hem ook daadwerkelijk braaf gaan lezen. In deze recensie vertel ik je wat ik er van vond.

dansen voor beginners Nicola yoon

Waarom dit boek eigenlijk niet op mijn lijstje stond is me nog steeds een raadsel. Want alles klopt. En het is ook, precies wat Jennifer ook al aan gaf aangezien we vaak dezelfde boeken leuk vinden, een boek wat past bij wat ik lees. Het komt er dan ook op neer dat ik er doorheen gevlogen ben. En dat ik het einde heb uitgesteld maar dat ik tegelijkertijd ook blij ben dat ik weet hoe het afloopt. Want dat was het uitstellen en het toch te weten komen zeker waard! Snap je hem nog?!

Waar ‘Dansen voor beginners’ over gaat

‘Evie gelooft niet meer in de liefde sinds haar vader haar moeder heeft verlaten. Terwijl ze worstelt met haar verdriet om de scheiding, gebeurt er iets vreemds: iedere keer als Evie geliefden elkaar ziet kussen, ziet ze het volledige verloop van hun relatie – vanaf de eerste ontmoeting tot het moment dat ze uit elkaar gaan. Voor Evie bevestigt dit wat zij over de liefde denkt te weten – dat die nooit voor eeuwig is.’

‘Dansen voor beginners’ is om je vingers bij af te likken

En dan niet op de vieze manier. Nee, op de manier waarop je helemaal op gaat in het boek, vooruit denkt over wat er zou kunnen gebeuren, wat niet mag gebeuren en leest wat er uiteindelijk gebeurt. De manier van vingers aflikken waarbij je weg droomt over de fijne personages en je de dansen voor je ziet ondanks dat je er geen flauw benul van hebt. Dat soort vingers af likken. Gewoon omdat het fijn was en je het totally he-le-maal voor je zag. En je bent verkocht door de schrijfstijl. Want dat maakt uiteindelijk, samen met de passende personages en het mooie verhaal met verstopte bijzondere quotes en humor, dat ik er razendsnel doorheen vloog.

Geluk is lastig. Soms moet je ervoor vechten. Maar soms – op de fijnste momenten – besluipt het je van achteren, slaat een arm om je middel en trekt je naar zich toe.

– Evie

Nicola Yoon heeft mij Evie en X in mijn hart laten sluiten

Want echt; deze twee personages. Zó veel liefde. Zoveel passie en tegelijkertijd angst die je van Evie voelde. Maar ook onbewust van X. En dan dat gecombineerd met hier en daar een dosis humor. Ik stuurde Jennifer via een spraakberichtje een quote waardoor ik he-le-maal stuk ging en ter illustratie qua humor level wil ik hem ook even hier met je delen: ‘Hoezo weet je dat ik met je aan het flirten ben?’, ‘Door mijn flirtdetector’. ‘Oh, waar kun je zoiets kopen?’. En dan: ‘In dezelfde winkels als waar ik mijn bullshitmaker heb gehaald’. Nou je kon en kunt mij momenteel weer opvegen. Ik typ dit met één grote big smile. Gewoon; HOE VERZIN JE DIT SOORT DINGEN?!

En zo zitten er nog wel wat kleine dingetjes en prachtige quotes verstopt tussen de regels door. Quotes waardoor je Evie (en ook wel X) in je hart sluit en het gewoon heerlijk is om met hun liefde mee te gaan.

Kortom; ik heb genoten. Heel hard genoten van dit heerlijke zachte, lieflijke, ergens ook wel ontroerende maar vooral mooie boek. Ga dit lezen lieve mensen, dit is een boek dat je zeker aan je TBR mag toevoegen als hij er nog niet op staat!

Heb jij al eens wat van Nicola Yoon gelezen?

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.