Recensie: Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2

Een paar weken geleden ontving ik een ander soort boek als dat ik normaal lees en of recenseer. Namelijk een kookboek. En niet een gewoon kookboek maar het nieuwe Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2 wat dus specifiek voor kinderen is gemaakt. Ik heb hem zelf doorgebladerd, met mijn BSO groep bekeken en we hebben er iets uit gebakken. Inmiddels heb ik dus genoeg gezien en gelezen om je te vertellen wat ik van dit nieuwe bak boek vind! 

Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2

Ik ben wat te keuken betreft nogal linkshandig. Ik vind niks aan koken en je ziet mij ook niet zo heel snel voor de ‘lol’ iets koken. Maar wat mij betreft zit er een verschil tussen koken en bakken en vind ik bakken wel ietsjes leuker (wel als mijn pet er naar toe staat en je het ook met twee linkerhanden kunt maken;)). Dit probeer ik dan ook vaker te doen. En helemaal op mijn werk met mijn BSO groep die het geweldig vinden als we iets bakken en koken. Dus je kunt begrijpen dat toen ik het persbericht van dit boek las, ik gelijk enthousiast werd. 

De achterflap van Heel Holland bakt Kids luidt als volgt:

Hé, bak je mee? Met het nieuwe Heel Holland Bakt Kinderbakboek bak je (alleen of samen) vrolijke confettikoekjes, een supermooie regenboogtaart voor een kinderfeestje en lekkere (gezonde) traktaties voor in de klas of gewoon zomaar. Leuk om te doen, en jong geleerd is oud gedaan. Voor kinderen vanaf 7 jaar, om zelf te bakken of met een beetje bakhulp.

Geschreven door Heel Holland Bakt 2019-2020-winnaar Anouk en met een recept van HHB Kids-winnaar Saar, en voor fans foto’s van het nieuwste seizoen van Heel Holland Bakt Kids. Voor de beginnende en gevorderde bakker, met duidelijke stap-voor-stapfoto’s.

Dus trek je schort aan, pak de garde uit de la, bakken, versieren en opeten maar!”

Heel Holland bakt kinderbakboek maakt de kinderen enthousiast en ziet er aantrekkelijk uit

Koken en bakken; het heeft niet mijn voorkeur. Maar bij mijn BSO kids is dat het tegenovergestelde. Ze willen bijna geen andere activiteit doen als de mogelijkheid om te bakken of koken daar is. Toen ik dan ook met dit boek aankwam waren ze mega enthousiast. Want nu gingen we nóg meer bakken! 

Wel heb ik ze eerst een opdracht gegeven – want er was tenslotte nog niets gekozen of besloten – ‘Blader het boek door, kijk wat je ervan vindt en kom gezamenlijk tot een recept dat jullie willen uitproberen’. De oudste namen dit vrij serieus; ze gingen languit op de bank en bekeken het boek aandachtig. Bij iedere taart of baksel dat groter of ingewikkelder werd werden ze enthousiaster. En ook toen ze bekende bak sterren uit het seizoen herkende. Zo leuk! 

Een paar dagen later hebben we besloten (in verband met de niet al te lange tijd die we doorbrengen op de BSO en een niet al te uitgebreide keuken) om het toch maar simpel te houden. 

‘Bakkers, klaar? Bakken maar!’ 

Ik zorgde dat alle ingrediënten er waren en toen mochten ze aan de slag. Ze mochten het zelf doen aangezien we een recept hadden gekozen dat ze zelf (volgens het niveau van het boek) zouden kunnen doen. Dus zo gelezen, zo gedaan. Ik keek van een afstandje mee en liet ze gaan. 

Uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat ze misschien niet goed hadden gelezen en misschien iets te enthousiast alles bij elkaar hadden gegooid in plaats van de beschrijving te lezen. Gelukkig kon ik ze op tijd er op wijzen waardoor het niet gigantisch mislukte. En het feit dat de recepten met behulp van hier en daar een plaatje goed uitgelegd staat, maakt ook wel dat ze snapte wat de bedoeling was. Bakken in Jip en Janneke taal is precies wat ze nodig hadden (en stiekem ik ook). 

En eerlijk; het resultaat was iets wat aan de grote kant, vulde goed (oefh!) en is zeker goed gelukt! Kinderen blij, ik blij dat het niet geflopt was en het boek blij dat het goed gebruikt is. En ik ben er zeker van dat er binnenkort nog een recept uitgeprobeerd wordt! 

Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2

Het Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2 is een feestje voor iedereen

Zelfs ik, met mijn linkerhanden wat koken en bakken betreft, heb genoten van dit boek. Sowieso vond ik het heel fijn om door te bladeren vanwege de mooie vormgeving, duidelijke beschrijvingen en lekker makende foto’s. Want ja, dat helpt ook prima! 

Het boek is opgebouwd in verschillende onderdelen en niveau’s. Je krijgt eerst een uitleg van de basis die ze door het hele boek gebruiken. Vervolgens krijg je verschillende recepten in verschillende niveau’s. Niveaus bestaande uit dat de kinderen het zelf kunnen doen ‘Bak ‘t zelf!’, met een beetje hulp kunnen bakken ‘Beetje hulp nodig’ of het samen met een volwassene of gevorderde bakker doen ‘doe het samen’. Kortom; duidelijke uitleg, mooie foto’s en waar nodig illustraties voor bepaalde handelingen die het een nog groter uitdagend feestje maken. 

Daarnaast vind ik, zoals ik al eerder zei, ook de herkenbare vormgeving een feestje. Heel Holland Bakt is natuurlijk al een en al gezelligheid en dat is ook super mooi doorgevoerd in het boek. De kleuren, de duidelijke opmaak en alles bij elkaar maakt dit boek gewoon een heel fijn bak feestje. 

Kortom; mijn BSO kinderen zijn enthousiast maar ik ook! En dit is wat mij betreft ook hét cadeau voor de feestdagen! 

Schaf hier het Heel Holland bakt kinderbakboek seizoen 2 aan. <- Leuke tip voor de feestdagen!

Heb jij al eens een Heel Holland Bakt boek in huis gehaald?

Ik maak in dit artikel gebruik van een affiliate link.

Ik kreeg dit boek opgestuurd.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.